Lekce 4.3 - Maso a ryby

Téma 4 - Italská gastronomie
Lekce 4.3 - Maso a ryby

FCB U4 L3


LA CARNE - MASO

maiale - vepřové maso

manzo - hovězí maso

agnello - jehněčí maso

vitello - telecí maso

castrato - skopové maso

tacchino - krocan

anatra - kachna

prosciutto - šunka

prosciutto crudo / crudo - syrová šunka

prosciutto cotto - vařená šunka

salame - salám

salsiccia - klobása

pancetta - slanina

mortadella - známý italský salám

cotechino - čerstvá klobása z vepřového masa, bůčku a kůží původem z Modeny

bresaola - hovězí nebo kamzičí maso sušené na vzduchu

bocconcini / spezzatino - guláš, ragú, masové kousky

lombata - svíčková

bracciola - kotleta, žebírko

porchetta - sele

arrosto - pečeně

bistecca - biftek, řízek

saltimbocca - telecí medailonky na šalvěji

scaloppine - řízečky

bistecca Milanem - smažený řízek

bollito - vařené maso

trifolato - sekané maso

trippa alla romana - dršťky, vnitřnosti

brasato - hovězí pečeně

fegato - játra

forno (al forno) - pečeně z trouby

fritto - pečené, fritované kousky

ossobuco - telecí nožička se zeleninou

ragù - ragú, masová omáčka

spiedo, spodino - špíz

stufato - hovězí pečeně s bylinkami

IL PESCE - RYBA

fritto místo - fritované ryby

frutti di mare - mořské plody

gambero - garnát

scampo - kreveta

pesce spada - mečoun

rombo - platýs

salmone - losos

seppie - sépie

sogliola - mořský jazyk

tonno - tuňák

trota - pstruh


Příští lekce italštiny - ve středu 24.4.2013! Nabídneme vám slovní zásobu z oblasti: ovoce, zelenina a mléčné výrobky!

Jsme také na Skype:
Skype status
Připojte se k nám:
Hostelroma na Facebooku
nebo viz.: Kontakty

blog bann

Řím v jedné minutě