Lekce 5.5 - Tradiční pokrmy a vína (2)

  • Vytisknout

Téma 5 - Nakupování a tradiční italské pokrmy
Lekce 5.4 - Tradiční pokrmy a vína

FCB U5 L5


2. část - Itálie


ANTIPASTI - předkrmy

bruschetta - topinka s různými příchutěmi

carpaccio - vše, co je nakrájeno na tenké plátky a podáváno jako předkrm (maso, ryby apod.)

insalata - salát

mozzarella caprese - salát s mozarellou, bazalkou a olivovým olejem

prosciutto di parma e melone - parmské prosciutto s melounem

pane - chléb, pečivo



PRIMI PIATTI - první chody

pasta - těstoviny

zuppa – polévka

Italové si jako předkrm většinou dávají menší porci těstovin. Pokud preferujete polévku, doporučujeme „minestrone" (bohatá polévka z čerstvé zeleniny)

Druhy těstovin (pasta):

1. Plněné:

Tortellini: těstovinové taštičky ve tvaru prstýnku, ve kterých se skrývá maso nebo sýrová náplň

Ravioli: těstovinové taštičky ve tvaru čtverečků

Cappelleti: plněné těstoviny ve tvaru malých kloboučků

Canelloni: závitky z nudlového těsta plněné různými náplněmi


2. Neplněné:

Spaghetti: špagety

Spaghettini: velmi tenké špagety

Bucatini: dlouhé špagety, uvnitř duté

Makkaroni: široké roury

Linguine: tenké, placaté špagety

Fettuccine: široké nudle (širší než tagliatelle)

Tagliatelle: široké nudle

Pappardelle: do klubíček stočené asi 1 cm široké nudle

Penne: široké kratší rourky se skosenými konci, nazývané též makaronky

Pizzoccheri: rovné nudle z 80 % pohankové mouky

Rigatoni: podobné penne, jen delší a s rovnými konci

Lasagne: asi 2,5 cm široké a 8 cm dlouhé těstovinové pláty

Farfalle: těstoviny ve tvaru mašliček – motýlků

Fusilli: vřetena

Gnocchi: noky, většinou vyráběné z bramborového těsta

Radiatori: tvar noků s žebrováním

Cannelloni: těstovinové trubičky, které se plní sýrem, špenátem apod.

Orecchiette: těstoviny ve tvaru 'oušek'

Cavatelli: asi tři centimetry dlouhé těstoviny

Těstoviny s fotografiemi:

http://www.mala-italie.cz/food/10-KULINARIE-PO-ITALSKU/3-Druhy-testovin



SECONDI PIATTI - hlavní chody

pizza - nejlepší je pizza připravená v tradiční peci

risotto - rizoto

carni - masa

pesci - ryby


DOLCI - dezerty

gelato - zmrzlina

sorbetto - sorbet (zmrzlina, která neobsahuje mléko)

panna cotta - italský smetanový dezert (z oblasti Piemontu)

zabaione - italský vaječný dezert (ze žloutků, likéru a cukru)

torta (al cioccolato) - dort (čokoládový)

mousse di cioccolato - čokoládová pěna

tiramisù - tradiční italský dezert vyrobený z mascarpone (recept pochází původně z Toskánska)



VÍNA A TRADIČNÍ ALKOHOLICKÉ NÁPOJE

limoncello - tradiční cintronový likér

grappa - tradiční italská brandy (v každém kraji mají různé druhy)

sambuca - anýzový alkoholický nápoj

amaretto - mandlový likér

ramazzotti - italský bylinný likér

spumante - sekt

prosecco - italské šumivé víno

vino frizzante - perlivé víno

vino bianco - bílé víno

vino rosso - červené víno

vino rosato - růžové víno


Nejznámější italská vína:

Sangiovese, Barbera, Chianti, Nebbiolo, Catarrato Bianco Siciliano, Nero ďAvola, Montepulciano, Trebbiano Toscano

Příští lekce italštiny - ve středu 5.6.2013! Seznámíme vás s dalšími užitečnými italskými frázemi!