Články
Lekce 4.3 - Maso a ryby
- Podrobnosti
- Kategorie: Kurzy Italštiny na Facebooku
- Zveřejněno 17. 4. 2013 21:39
- Napsal Gianna
- Zobrazeno: 19115
Téma 4 - Italská gastronomie
Lekce 4.3 - Maso a ryby
LA CARNE - MASO
maiale - vepřové maso
manzo - hovězí maso
agnello - jehněčí maso
vitello - telecí maso
castrato - skopové maso
tacchino - krocan
anatra - kachna
prosciutto - šunka
prosciutto crudo / crudo - syrová šunka
prosciutto cotto - vařená šunka
salame - salám
salsiccia - klobása
pancetta - slanina
mortadella - známý italský salám
cotechino - čerstvá klobása z vepřového masa, bůčku a kůží původem z Modeny
bresaola - hovězí nebo kamzičí maso sušené na vzduchu
bocconcini / spezzatino - guláš, ragú, masové kousky
lombata - svíčková
bracciola - kotleta, žebírko
porchetta - sele
arrosto - pečeně
bistecca - biftek, řízek
saltimbocca - telecí medailonky na šalvěji
scaloppine - řízečky
bistecca Milanem - smažený řízek
bollito - vařené maso
trifolato - sekané maso
trippa alla romana - dršťky, vnitřnosti
brasato - hovězí pečeně
fegato - játra
forno (al forno) - pečeně z trouby
fritto - pečené, fritované kousky
ossobuco - telecí nožička se zeleninou
ragù - ragú, masová omáčka
spiedo, spodino - špíz
stufato - hovězí pečeně s bylinkami
IL PESCE - RYBA
fritto místo - fritované ryby
frutti di mare - mořské plody
gambero - garnát
scampo - kreveta
pesce spada - mečoun
rombo - platýs
salmone - losos
seppie - sépie
sogliola - mořský jazyk
tonno - tuňák
trota - pstruh
Příští lekce italštiny - ve středu 24.4.2013! Nabídneme vám slovní zásobu z oblasti: ovoce, zelenina a mléčné výrobky!