Články
Lekce 5.5 - Tradiční pokrmy a vína (2)
- Podrobnosti
- Kategorie: Kurzy Italštiny na Facebooku
- Zveřejněno 29. 5. 2013 20:05
- Napsal Gianna
- Zobrazeno: 23467
Téma 5 - Nakupování a tradiční italské pokrmy
Lekce 5.4 - Tradiční pokrmy a vína
2. část - Itálie
ANTIPASTI - předkrmy
bruschetta - topinka s různými příchutěmi
carpaccio - vše, co je nakrájeno na tenké plátky a podáváno jako předkrm (maso, ryby apod.)
insalata - salát
mozzarella caprese - salát s mozarellou, bazalkou a olivovým olejem
prosciutto di parma e melone - parmské prosciutto s melounem
pane - chléb, pečivo
PRIMI PIATTI - první chody
pasta - těstoviny
zuppa – polévka
Italové si jako předkrm většinou dávají menší porci těstovin. Pokud preferujete polévku, doporučujeme „minestrone" (bohatá polévka z čerstvé zeleniny)
Druhy těstovin (pasta):
1. Plněné:
Tortellini: těstovinové taštičky ve tvaru prstýnku, ve kterých se skrývá maso nebo sýrová náplň
Ravioli: těstovinové taštičky ve tvaru čtverečků
Cappelleti: plněné těstoviny ve tvaru malých kloboučků
Canelloni: závitky z nudlového těsta plněné různými náplněmi
2. Neplněné:
Spaghetti: špagety
Spaghettini: velmi tenké špagety
Bucatini: dlouhé špagety, uvnitř duté
Makkaroni: široké roury
Linguine: tenké, placaté špagety
Fettuccine: široké nudle (širší než tagliatelle)
Tagliatelle: široké nudle
Pappardelle: do klubíček stočené asi 1 cm široké nudle
Penne: široké kratší rourky se skosenými konci, nazývané též makaronky
Pizzoccheri: rovné nudle z 80 % pohankové mouky
Rigatoni: podobné penne, jen delší a s rovnými konci
Lasagne: asi 2,5 cm široké a 8 cm dlouhé těstovinové pláty
Farfalle: těstoviny ve tvaru mašliček – motýlků
Fusilli: vřetena
Gnocchi: noky, většinou vyráběné z bramborového těsta
Radiatori: tvar noků s žebrováním
Cannelloni: těstovinové trubičky, které se plní sýrem, špenátem apod.
Orecchiette: těstoviny ve tvaru 'oušek'
Cavatelli: asi tři centimetry dlouhé těstoviny
Těstoviny s fotografiemi:
http://www.mala-italie.cz/food/10-KULINARIE-PO-ITALSKU/3-Druhy-testovin
SECONDI PIATTI - hlavní chody
pizza - nejlepší je pizza připravená v tradiční peci
risotto - rizoto
carni - masa
pesci - ryby
DOLCI - dezerty
gelato - zmrzlina
sorbetto - sorbet (zmrzlina, která neobsahuje mléko)
panna cotta - italský smetanový dezert (z oblasti Piemontu)
zabaione - italský vaječný dezert (ze žloutků, likéru a cukru)
torta (al cioccolato) - dort (čokoládový)
mousse di cioccolato - čokoládová pěna
tiramisù - tradiční italský dezert vyrobený z mascarpone (recept pochází původně z Toskánska)
VÍNA A TRADIČNÍ ALKOHOLICKÉ NÁPOJE
limoncello - tradiční cintronový likér
grappa - tradiční italská brandy (v každém kraji mají různé druhy)
sambuca - anýzový alkoholický nápoj
amaretto - mandlový likér
ramazzotti - italský bylinný likér
spumante - sekt
prosecco - italské šumivé víno
vino frizzante - perlivé víno
vino bianco - bílé víno
vino rosso - červené víno
vino rosato - růžové víno
Nejznámější italská vína:
Sangiovese, Barbera, Chianti, Nebbiolo, Catarrato Bianco Siciliano, Nero ďAvola, Montepulciano, Trebbiano Toscano
Příští lekce italštiny - ve středu 5.6.2013! Seznámíme vás s dalšími užitečnými italskými frázemi!