Články

Lekce 4.5 - Ovoce, zelenina a mléčné výrobky

Téma 4 - Italská gastronomie
Lekce 4.5 - Ovoce, zelenina a mléčné výrobky


FCB U4 L4


LA FRUTTA - OVOCE

la fragola - jahoda

la mela - jablko

l´uva - hrozny

la pera - hruška

la banana - banán

l´arancia - pomeranč

il mandarino / la clementina - mandarinka

il pompelmo - grep

la pesca - broskev

la pesca noce - nektarinka

l´albicocca - meruňka

la ciliegia - třešeň

il mirtillo - borůvka

la prugna - švestka

la mora - ostružina

l´uva spina - angrešt

Il ribes (rosso, nero, bianco) - rybíz (červený, černý, bílý)

il lampone - malina

l´ananas - ananas

il limone - citrón

il melone - meloun

LA VERDURA – ZELENINA

il pisello - hrášek

la cipolla - cibule

i fagiolini - zelené fazolky

la lattuga - hlávkový salát

le lenticchie - čočka

la melanzana - lilek

la carota - mrkev

il pomodoro - rajče

il cavolfiore - květák

il peperone - paprika

il peperoncino - čili paprička

il sedano - celer

la zucca - dýně

la zucchina - cuketa

il ravanello - ředkvička

il cavolo - kapusta

il centriolo - okurka

il broccolo - brokolice

la rucola - rukola

l´aglio - česnek

la patata - brambora

il porro - pórek

gli spinaci - špenát

il carciofo - artyčok

I PRODOTTI DI LATTE – MLÉČNÉ VÝROBKY

1. Il latte – mléko

il latte intero - plnotučné mléko

il latte parzialmente scremato - polotučné mléko

il latte scremato - odtučněné mléko

il cartone di latte - krabice mléka

il latte di capra - kozí mléko

il latte condensato - kondenzované mléko

il burro - máslo

2. Il formaggio - sýr

il pecorino - ovčí sýr

il parmigiano (reggiano) - parmezán

la mozzarella - čerstvý měkký sýr

il mascarpone - smetanový sýr (na přípravu tiramisù)

la ricotta - tvarohový sýr

la gorgonzola - plísňový sýr

il formaggio grattugiato - strouhaný sýr

il formaggio duro - tvrdý sýr

il formaggio semiduro - polotvrdý sýr

il formaggio morbido - jemný sýr

il formaggio fresco - tvarohový sýr

3. Altri prodotti di latte – další mléčné výrobky

la margarina - rostlinný tuk

la panna - smetana

la panna montata - šlehačka

il gelato - zmrzlina

lo yoghurt - jogurt

la panna acida - kysaná smetana

il frappé - koktejl z mléka a kávy

il frullato - zmrzlinový koktejl

Příští lekce italštiny - ve středu 1.5.2013! Téma slovní zásoby pro další měsíc: obchody, nakupování a tradiční pokrmy italské kuchyně!